Piškotki - MEDIC.si

Zakonodaja o piškotkih

Zakonodaja, ki ureja uporabo piškotkov (cookies) v Evropski Uniji (EU), ima temelje v direktivi o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES. V tej direktivi je bil spremenjen člen, ki se nanaša na “piškotke in podobne tehnologije”. Spremembo direktive je prinesla dopolnjena Direktiva 136/2009.

V slovensko zakonodajo je bil prenesen kot “Zakonu o elektronskih komunikacijah”(ZEKom-1). Ta v 157. členu “Piškotki” predstavlja pravno osnovo, na podlagi katere moramo slovenski lastniki spletnih strani poskrbeti za zasebnost obiskovalcev spleta. Člen nalaga upoštevanje določil Zakona o varstvu osebnih podatkov, hkrati pa dodeljuje in nalaga inšpekcijski nadzor Uradu informacijskega pooblaščenca.

Na Uradu informacijskega pooblaščenca so izdali zbirko pogostih vprašanj glede piškotkov, ki jo najdete tukaj.

Ta stran uporablja piškotke

Ta stran uporablja piškotke – ko obiščete stran se v vaš brskalnik shranijo informacije, ki omogočajo da ob ponovnem obisku prepoznamo ta brskalnik in ugotovimo, da je v preteklosti nekdo s tem brskalnikom že obiskal to stran. To nam omogoča analitko obiskanosti spletne strani.

Uporabljamo naslednje piškotke

Ponudnik Ime piškotka Veljavnost Namen
Google Analytics _utma 2 leti od namestitve/posodobitve Identifikacija brskalnika za namen štetje obiska in ugotavljanje prvega/zadnjega obiska.
Google Analytics _utmb 30 minut od namestitve/zadnje posodobitve Ugotavljanje trajanja obiska – beleži čas začetka obiska in zadnjega dejanja ob obisku
Google Analytics _utmc Do konca seje Ugotavljanje trajanja obiska
Google Analytics _utmz 6 mesecev od namestitve/posodobitve Beleženje od kod je uporabnik prišel na spletno stran, kateri iskalnik in ključne besede so bile ob tem uporabljene, s katere lokacije je uporabnik dostopal na spletno stran.

Več o piškotkih, ki jih uporablja Google Analytics lahko najdete tukaj.

Kako lahko blokiram piškotke?

Piškotke lahko blokirate z nastavitvami vašega brskalnika: